Τζαμί Κόνιτσας
Πρόκειται για το ένα από τα δύο μουσουλμανικά τεμένη (τζαμιά) που βρίσκονταν στην πόλη της Κόνιτσας και το μόνο που σώζεται στις μέρες μας. Χτίστηκε περί το 1540 σε μια ιδανική τοποθεσία στις παρυφές της πόλης, προς τον Αώο ποταμό (συνοικία λάκκα). Παρόλο που δεν υπάρχουν αξιόπιστες μαρτυρίες, ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν Α' ο Μεγαλοπρεπής 1520-1566 θεωρείται ιδρυτής του. Το τζαμί υπέστη πολλές ζημιές από τους περίοικους, από την εγκατάλειψη και από το σεισμό του 1996. Το τέμενος συμπληρώνει εξαγωνικός μουσουλμανικός τάφος (τουρμπές) και διώροφο οίκημα, που παλιότερα ήταν σχολείο- νηπιαγωγείο και σήμερα φιλοξενεί φωτογραφική έκθεση με θέματα από την ιστορική πορεία της Κόνιτσας. Το δεύτερο τέμενος, που ονομαζόταν Χουσεϊν Σιάχ, βρισκόταν κοντά στην κεντρική πλατεία, εκεί που σήμερα δεσπόζει ο ναός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και είχε κτισθεί γύρω στο 1500 από το σουλτάνο Βαγιαζήτ τον Β.
Φωτογραφίες
Πρόκειται για το ένα από τα δύο μουσουλμανικά τεμένη (τζαμιά) που βρίσκονταν στην πόλη της Κόνιτσας και το μόνο που σώζεται στις μέρες μας. Χτίστηκε περί το 1540 σε μια ιδανική τοποθεσία στις παρυφές της πόλης, προς τον Αώο ποταμό (συνοικία λάκκα).
Παρόλο που δεν υπάρχουν αξιόπιστες μαρτυρίες, ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν Α’ ο Μεγαλοπρεπής 1520-1566 θεωρείται ιδρυτής του. Το τζαμί υπέστη πολλές ζημιές από τους περίοικους, από την εγκατάλειψη και από το σεισμό του 1996.
Το τέμενος συμπληρώνει εξαγωνικός μουσουλμανικός τάφος (τουρμπές) και διώροφο οίκημα, που παλιότερα ήταν σχολείο- νηπιαγωγείο και σήμερα φιλοξενεί φωτογραφική έκθεση με θέματα από την ιστορική πορεία της Κόνιτσας.
Το δεύτερο τέμενος, που ονομαζόταν Χουσεϊν Σιάχ, βρισκόταν κοντά στην κεντρική πλατεία, εκεί που σήμερα δεσπόζει ο ναός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και είχε κτισθεί γύρω στο 1500 από το σουλτάνο Βαγιαζήτ τον Β.